Live with Passion!

Nou mensen, wat ik nu heb meegemaakt! Ha, dat is niet te geloven. Een enorme stoot Energie, wat zeg ik, KERN energie. Een Achtbaan, alsof je wordt meegezogen in een Wervelwind. Wat zeg ik, een Tsunami! Ik heb er amper woorden voor. Een kast van een kerel. Twee meter lang en met een klankkast die een zaal van 7700 mensen in zijn eentje zó enthousiast kreeg dat het hele zwikkie aan het eind van de eerste dag sokken en schoenen uittrok en naar buiten liep in een grote dikke stroom, jubelend, omdat ze de Firewalk gingen doen. Wat dat is? Over hete kolen lopen. Niet rennen, nee, lopen met opgeheven hoofd. Zonder je voeten te verbranden. Mind over matter.
Hatsikidee!

Al geraden wie die joekel van een vent is? Inderdaad Anthony Robbins, ook wel Tony Robbins. Vorig jaar (ja echt, een jaar van tevoren) had ik kaarten gekocht voor zijn seminar Unleash the Power Within, (bevrijd je innerlijke kracht). Je kreeg een kaartje durend seminar. En ging uiteindelijk zelf mee, want ik kreeg die gratis kaart. Dit soort seminars is niets voor Erik, hij hoeft niet zo nodig en bovendien is zijn Engels niet zo dat hij Tony kan verstaan. Tony wil namelijk zoveel tegelijk zeggen dat hij de helft inslikt en daarvoor moet je Engels wel toereikend zijn. Om kort te gaan twee weken terug was het zover. Het kwam prima uit want het was net nadat mijn hondenoppasavontuur in Wales was afgelopen (sniff!! Ik mis de hond zo!!). Bob en ik konden bij Winnie logeren die in Londen studeert dus dat kwam allemaal prima uit.
We kwamen op donderdag rond tien uur ’s ochtends aan. Bij dit soort seminars moet je je bij aankomst registreren en krijg je een polsbandje dat je steeds bij binnenkomst moet laten zien. Wij hadden Gold, rijkere mensen hadden VIP, nog rijkere Diamant en daar weer boven Solitaire. Het maakte mij niet uit waar ik zat als ik er maar heen kon. Ik heb al in 2000 mijn eerste boek van Tony Robbins gelezen en kreeg via via een set van zijn motivatie tapes. Maar aangezien zijn seminars zo prijzig zijn was ik er nooit heen geweest. Waarom nu dan wel? Tja, wat doet een moeder voor haar kroost? Ik wilde mijn bloedjes een levensveranderende ervaring geven.
Afijn, toen we waren ingeschreven moesten we wachten. Twee uur in de rij. Het begon een uurtje later dan gepland. Toen, om 13.00 uur, ging de deur open en stroomden we naar binnen. We hadden afgesproken dat we niet bij elkaar gingen zitten. Aangezien je tijdens dit soort seminars ook veel dingen met je buren moet doen, was het beter dat die buur niet hun moeder was. Dan zouden ze zich vrijer voelen en mensen ontmoeten en dan zou moeder ook rustig zichzelf kunnen zijn, zonder dat zij zich aan me zouden ergeren.
Ik ging ergens achteraan zitten, want moeders zijn praktisch en als je in een zaal van 7700 mensen pauze krijgt, dan gaat iedereen plassen. Waar of niet?
Dus ik zat strategisch. Overal hingen enorm grote schermen dus je kon het vanaf iedere plek goed zien. Schuin links van mij was een hele serie (10) hokjes waarin de vertalers zaten. Want UPW (Unleash the Power Within) is het populairste seminar van Tony en trekt mensen uit de hele wereld. Er waren 38 nationaliteiten en het was een giga kosmopolitisch gebeuren. Ik kwam terecht naast een aardige man uit Engeland, John. Hij was in zijn eentje naar het seminar gekomen en aan de andere kant van mij zat niemand want ik zat aan het einde van een rij.
Anthony-robbinsIneens was het zover: Tony Robbins kwam het podium op rennen. Een golf van gejuich ging door de zaal. Fantastisch, de sfeer zat er gelijk in. Tony begroette de zaal en brandde gelijk los. We kennen allemaal dat we beïnvloed worden door andere mensen. Als iemand in je buurt komt die depri is en somber, dan voel je dat en dan is het soms moeilijk om je eigen opgewekte stemming te bewaren, de sfeer is dan zwaar en zodra die persoon weg is dan voel je opluchting. Het tegenovergestelde is ook waar. Als een opgewekt iemand enthousiast vertelt, dan licht dat de hele sfeer op. Nou in geval van Tony Robbins word je gewoon opgetild en je belandt in een ander universum. Wat een enige vent. Hij is aardig, hij is grappig, hij is slim, en oprecht. Hij heeft totaal geen kapsones en zijn intentie is: mensen helpen om hun doelen te bereiken.
Inmiddels begrijp je hoe enthousiast ik over Tony ben. Ik kan het niet beschrijven. Het is maar een fractie van wat ik voel. En even voor de goede orde: vraag het Bob en Winnie: ze zeggen precies hetzelfde. Bob was schor van het schreeuwen, Winnie stond op haar stoel mee te joelen. Het was ongelofelijk. Toen we elkaar aan het eind van de eerste dag weer opzochten om terug naar huis te gaan. Waren we alle drie blij, opgeladen en op een bepaalde manier verbaasd: we hadden over hete kolen gelopen. Na dag 1. Dat hadden we niet verwacht. Bovendien: we hadden over de hele dag maar 2 pauzes gehad. Eentje van 10 minuten en een uurtje om wat te eten. En we hadden geen honger en we waren niet moe. Het was ongelofelijk. En dat was nog maar het begin.
Wat hadden we zoal geleerd die dag? We leerden dat het belangrijkste dat we nodig hebben voor een gelukkig leven Energie is.
We leerden dat de kwaliteit van onze levens afhangt van onze Emoties en Betekenis.

We leerden dat er drie pijlers zijn die Betekenis vormen:

 1. ons lichaam en onze fysiologie. Dat houdt in: hoe gebruik je je lichaam, je ademhaling, en je lichaamshouding.
 2. Focus: dat waar we ons op richten zullen we voelen.
 3. Taal: Zodra we ervaringen in woorden omschrijven, verandert het de betekenis van de ervaring. Als je bepaalde woorden gebruikt beïnvloedt dat je gevoel. Met woorden hypnotiseren wij onszelf. Het luistert heel nauw wat je tegen jezelf zegt.

Verder leerden we dat we alles wat we doen ondernemen om aan onze menselijke behoeften te voldoen. Er zijn 4 basis behoeften:

 1. de behoefte aan zekerheid, iedereen heeft stabiliteit nodig en eten, onderdak en kleding.
 2. de behoefte aan onzekerheid, iedereen heeft ook behoefte aan afwisseling en een zekere mate van verandering in zijn leven.
 3. de behoefte aan betekenis, we moeten ons nuttig en waardevol kunnen voelen
 4. de behoefte aan verbinding en liefde, intermenselijke relaties
  Dan zijn er nog 2 spirituele behoeften:
 5. de behoefte aan groei. Alles in het universum groeit of gaat dood. Mensen kunnen geen voldoening ervaren als zij niet groeien.
 6. de behoefte een bijdrage aan het geheel te leveren. Je nuttig maken en anderen van dienst zijn.

De vragen die we ons moesten stellen waren: Welke van de 2 menselijke behoeften vind je het belangrijkst, dwz. met welke twee houd je je het meest bezig in je leven? Op wat voor manier voldoe je aan die behoeften? Wat zijn de consequenties van het feit dat je de meeste waarde hecht aan deze twee behoeften? Welke twee behoeften zijn niet aan bod gekomen en zou je wel moeten invullen om je leven een positieve draai te geven? Als je die verandering aan zou durven, wat zou er dan anders worden in je leven? Wat is je grootste angst? Wat heeft die angst je in het verleden opgeleverd? Waarom zou je die angst nu af moeten leggen? Wat zou dat je brengen? Nou mensen, dat was even een Tony Robbins oefening. Als je voor jezelf begint met het beantwoorden van die vragen dan krijg je inzicht in jezelf en in je functioneren.
Succes!
Martine Clausen, Stuiterend van Energy.