Praveeta Timmerman, Kleurentherapie

praveeta

Terugblik op de lezing van maandag 10 november  2014

Het begin: lichtmeditatie:

Kleur en licht zijn broer en zus.
We richten ons innerlijk oog op het hart.
We laten het licht van de zon naar het hart stromen.
De ademhaling draagt het licht zodanig dat het hart erdoor verlicht wordt (adem steeds goed uit).

Langzamerhand voegen we er kleuren bij. Alles is goed.
Laten we het ontstane licht sturen naar de slachtoffers en nabestaanden van de vliegtuigramp in Oekraïne.
We zijn nu verbonden met het geheel van licht en het heelal.
Van hieruit openen we weer onze ogen.

De lezing
Wit licht is een helende kracht. We kunnen deze op elk moment oproepen, voor onszelf én voor anderen. Denk bijvoorbeeld aan pijnbestrijding. De bron van het licht is de zon. Gelukkig is deze er altijd want anders zou er geen bestaan zijn.
Als we kleur waarnemen zien we slechts een deel van het totale spectrum. Van ultraviolet wordt wel gezegd dat het schadelijk is. Of dit waar is, horen we later in de lezing. Kijk eens naar een regenboog die alleen verschijnt als het regent. Men heeft het wel eens over een pot met goud aan de voet van de regenboog. Beschouw die maar als een symbool.

De primaire kleuren
Rood: Dringt diep door in ons lijf (als een golf). De hoge golflengte brengt levens-
kracht. Rood geeft deze kracht via kanalen als kleding, een schilderij of een ander object.
Blauw: Een koele kleur die de gedachten rustig maakt. De lichaamstemperatuur gaat omlaag, de ademhaling wordt kalm, men komt tot ontspanning. Dat is ook hard nodig als je ziet hoeveel mensen alleen al last van werkstress hebben. Blauw, met zijn trage golflengte, brengt dan uitkomst.
Geel: Dit is de kleur van de helderheid. Deze is nodig om gerichte beslissingen te
kunnen nemen.
Als we in balans zijn, voelen we ons helder, ontspannen en krachtig. Yoga, meditatie en Tai Chi zijn middelen om die balans te krijgen en weer tot onszelf te komen.

Wie houdt zich bewust bezig met kleuren kiezen?
Sommigen kiezen bewust, bijvoorbeeld kleding. Anderen doen hetzelfde maar dan meer vanuit hun gevoel dat hen perfect aangeeft wat te kiezen. Praveëta adviseert: laat je niet afleiden door wat winkels aanbieden en… zorg voor voldoende kleur in de kledingkast.

De complementaire (aanvullende en tegengestelde) kleuren
De complementaire kleur van rood is groen.
De complementaire kleur van blauw is oranje.
De complementaire kleur van geel is violet.
Blauw en geel = groen. Een goede kleur om te werken.
Rood en geel = oranje. Van oranje word je vrolijk. Het heldere is iets minder
Rood en blauw = violet. Kernwoorden: meditatie en inspiratie. Geeft een beetje

Terug naar het witte licht
Het is aan te raden elke dag 20 minuten in de zon te zijn, mensen met een bril iets
langer. Glas heeft namelijk een ultraviolet-filter dat de straling tegenhoudt.
Het zonlicht zorgt ervoor dat je processen beter verlopen. Voedingsstoffen worden tot 500 keer beter opgenomen. Dit alles gebeurt via de ogen. Daarom is het goed de zonnebril af te laten. Méér naar buiten dus, ook als het slecht weer is. Mensen met oogaandoeningen kunnen zittend een zonnebad nemen (blote handen en armen).
Hoe zit het dan met dat ultraviolette licht en huidkanker? Om dit laatste te vermijden: gebruik goede zonnebrandolie (maar niet die met schadelijke chemische middelen) en blijf niet TE lang in het licht. Zie ook de website: www.heelnatuurlijk.nl waarop de betere zonnebrandolies vermeld staan. Het licht is een leverancier van vitamine D, zeer van belang als de R in de maand is.
Terzijde: maanlicht is trouwens niet hetzelfde als zonlicht. Het is blauw licht.

Kunstlicht
Eigenlijk hebben we teveel kunstlicht om ons heen. Het zijn onnatuurlijke lichtbronnen. Kaarslicht is zelfs nog beter. In feite hebben veel mensen een licht – donkerprobleem. We gaan te laat naar bed. Zorg op dat punt voor een goed evenwicht. De pijnappelklier is de lichtklier. Hij regelt o.a. het vermogen om in het donker te kijken. Een goed dag/nachtritme helpt daarbij. Ook minder TV kijken of computeren trouwens.

Geur- en kleurentherapie en geur- en klanktherapie
In feite hangen geur, kleur en klank met elkaar samen. Het zijn allemaal golven. Zorg ervoor dat alle kleuren op je etensbord liggen. Daar wordt je vitaler van. Kleurentherapie heeft ongeveer een maand nodig om de effecten ervan voelbaar te maken. Daarna kom je in een natuurlijk ritme. Maar het levert wel wat op en het kost in feite niks.

Hoe is de daglichtlamp ontstaan en… zijn ze goed?
Disney vroeg eens aan een medewerker (de naam is me ontschoten – WR) of deze een lamp kon ontwikkelen om plantjes te zien groeien. Deze ging op zoek en kwam bij een nertsenfokkerij waar alleen mannetjes werden geboren omdat de lampen NIET het zonlicht nabootsten waardoor het hormoonsysteem in de war werd gegooid. Nu ontwierp hij een vol-spectrumlamp door het ritme van de zon na te bootsen. Philips
maakte deze lampen na. Ze zijn prima. TL buizen hebben echter maar een deel van het spectrum.
En LED lampen dan? Je wordt er niet ziek van maar ze dragen ook niet bij aan je gezondheid.
Dan zijn er ook nog kleurenlampen en die zijn prima.

Hebben kleurenblinden baat bij kleurentherapie?
Ja, zien, horen en voelen hebben in feite dezelfde energie (een geel shirtje en een citroen hebben dezelfde golflengte).

Soorten kleurentherapie
Kleurenpunctuur
Kleurentherapie door kleur aan te voelen
Accessoires in kleuren

Heeft elk orgaan een kleur?
Niet precies. Het hangt van de toestand van de organen af. Maar turkoise (mengsel van blauw en groen) heeft te maken met de ziel.

De babykamer
Ouders geven de kinderen vaak al een conditionering mee (meisjes roze, jongens blauw). Dat heeft invloed. Het kan ook anders, maar zachte pasteltinten zijn wel aanbevolen omdat een baby nu eenmaal veel slaapt.

Hoe zit het met zwart en met goud?
Zwart = alle kleuren bij elkaar. Dit staat gelijk aan de afwezigheid van licht.
Zwart staat voor sommige mensen gelijk aan veiligheid.
Goud staat qua betekenis gelijk aan geel en oranje.

De meest voorkomende klacht:
‘Ik zit niet lekker in mijn vel.’
Veel mensen ontkennen hun kwaal: ik ben geen psychiatrisch geval!!
Er zijn ook zwaar zieken die ‘er maar mee moeten leren leven.’ Deze mensen te helpen vereist nogal wat ingrepen. Van deze mensen wordt wel verwacht dat ze werken aan zichzelf en dat ze er over nadenken hoe ze met zichzelf omgaan. Bij de therapie wordt er letterlijk licht ingestraald. Afhankelijk van de klacht worden bepaalde kleuren gebruikt. De huid wordt aangeraakt en er wordt gestraald met een lampje. Daarmee bereikt men de meridianen. Boven de ogen zit de meridiaan voor de pijnappelklier.

De zone die voor iedereen relevant is:
De binnenkant van de polsen. Deze kun je tegen elkaar masseren. Dat geeft vreugde. Je kunt ook olie op de polsen doen en dan weer wrijven. Dit laat je dromen, vaak over vreugde. Dat is goed als je een depressie hebt.
(Praveëta doet nu een olie-rondje voor iedereen. We wrijven er lustig op los. Het is leuk en het schijnt goed te zijn voor de hartwerking.

Cursus
Er is een cursus van één dag om het zelf te leren. De kosten zijn € 115 en dan krijg je er ook een boekje bij. Praveëta verwijst naar Dietmar Kramer die flesjes wilde kruidenolie verkoopt voor € 18,50.

Wat te doen bij bloeddrukproblemen?
-te hoog: blauw gebruiken.
-te laag: rood of… nog beter… oranje.

Wat te doen bij gewrichtsontstekingen?
Groen op de gewrichten leggen, of gebruik een groene lantaarn. Dat neemt de zwelling weg. Dit geldt ook voor fybromyalgie. Voor pijnbestrijding gebruikt men daar blauw.

Tenslotte:
We sluiten af met een meditatie door alle kleuren van de regenboog in ons hart samen te voegen tot een wit licht.
En daarna…?
… was er die man in dat rode jasje die Praveëta bloemen en een witte envelop overhandigde. Kleurrijk was zijn slotwoord en het applaus van ons, bezoekers, was beslist oranjekrachtig.

Een leerzame en fijne avond

Willem Rol

 

 

 

 

 

Kleuren geven kleur aan ons leven. Het is dan ook niet zo gek dat een ieder eigenlijk wel een kleur heeft waar hij zich lekker bij voelt. Er zijn mensen die altijd in blauwe kleding gesignaleerd worden, anderen hebben liever weer een andere kleur aan. Je kunt je kleur ook aanpassen aan de gelegenheid. Zie alleen al dat de kleuren van onze kleding de zomer meestal fleuriger is dan in de in winter. Soms zie je kleuren waarvan ik dacht dat het niet zou kunnen, want ik heb wel eens zwarte kerstballen gezien, maar ik zou ze niet kopen!

Bij de woninginrichting gebruikt men bepaalde voorschriften welke kleur in welk vertrek we zouden moeten aanbrengen. We moeten dan maar aannemen dat de mode niet al te zeer de boventoon zal gaan voeren, want ik heb wel eens de indruk dat een nieuwe kleur wordt aangeraden om weer werk te kunnen uitvoeren.
Maar goed, daar zullen we deze avond geen last van hebben.
Een vraag die ik maandag zou willen stellen is: Als je echt kleurenblind bent kun je dan toch baat hebben bij de kleurentherapie. Met andere woorden kun je kleuren alleen zien met je ogen of kun je ze ook voelen. We weten wel dat licht en warmte beter weerkaatst worden door lichte kleuren. Kortom er is genoeg te vertellen over kleuren.

 

Praveeta Timmerman herinnert zich nog heel goed de eerste kleurenpunctuurbehandeling die zij onderging. ‘Ik wist niet goed wat ik kon verwachten maar mijn vriendin was er heel enthousiast over.

Zij had inmiddels een opleiding kleurenpunctuur gedaan en zij wilde mij graag laten kennismaken met deze vorm van energetische therapie. Omdat dit wel past in mijn holistische visie op gezondheid, besloot ik het eens te proberen.

Wat er tijdens de behandeling gebeurde, was wonderlijk: het was alsof er een lamp in mijn hoofd aanging. Ik voelde mij ‘helder in mijn hoofd’ en ook fysiek voelde ik mij lichter, energieker. Niet dat ik direct ‘verlicht’ werd maar het was wel het moment dat de weg vrij maakte om veel ‘interne rommel’ op te ruimen.’

Lichtknop
‘Ik werd mij ervan bewust dat bepaalde lichamelijke klachten die ik had niets anders waren dan uitingen van verstoringen in mijn energiebalans. Kleurenpunctuur heeft mijn balans hersteld waardoor ik lekkerder in mijn vel zit. Ik voel mij weer verbonden met alles om mij heen en ga met een lichtere tred door het leven.

Niet dat ik nooit meer problemen heb of geen klachten ervaar. Kleurenpunctuur is geen ‘toverstaf’. Maar ik heb nu wel het bewustzijn hoe licht het leven kan zijn.Als ik dat niet meer voel, weet ik dat het tijd is om op zoek te gaan naar de ‘lichtknop’: wat zit er in de weg, wat moet ik loslaten?
Iedereen heeft dat vermogen in zich om weer ‘het licht aan te doen.’ Kleurenpunctuur helpt je die ‘lichtknop’ (weer) te vinden.’

Kennis verspreiden
Inmiddels is het alweer heel wat jaren geleden dat Praveeta deze ervaring had. Haar ‘ontdekking van het licht’ bracht haar naar India waar zij de opleiding Esogetische Kleurenpunctuur en Kirlianfotografie volgde aan de Osho International Academy of Healing Arts in Pune. Daarna studeerde zij aan het Mandel Institut für Esogetische Medizin in Bruchsal, Duitsland.

In 1992 richtte Praveeta haar Instituut voor Kleurenpunctuur in Amsterdam op.
Namens het Internationale Mandelinstituut leidt zij therapeuten op zodat zij in samenwerking met Praveeta hun kennis weer verder kunnen verspreiden. Vanaf 1995 geeft zij workshops, trainingen, bij- en nascholingsdagen over onder meer licht- en kleurtherapie en kirlianfotoanalyse voor therapeuten in de complementaire gezondheidszorg.

In 2013 verscheen haar eerste boek over kleurentherapie:De verborgen kracht van licht en kleur Sleutel tot een gezond en harmonieus leven. Het geeft een duidelijke en praktische inleiding tot het werken met licht en kleur, met of zonder lichtset.

Haar boek is nu ook in het Engels vertaald en wordt in de loop van 2014 uitgegeven door Esogetics GmbH in Duitsland onder de titel ‘The Healing Power of Light and Color’.

Kracht van kleur en licht
‘Mijn visie is dat lichaam en geest één zijn. Klachten staan dus nooit op zich, het zijn altijd signalen van innerlijke conflicten of onverwerkte emoties.
Kleurenpunctuur is gebaseerd op oude wijsheid en moderne wetenschap waarbij we het lichaam beschouwen als energetisch reguleringssysteem. Onze cellen communiceren met elkaar door minuscule hoeveelheden licht, voor het blote oog niet zichtbaar.
Door middel van Kirlianfotografie maak ik deze energetische uitstraling zichtbaar met fotopapier dat reageert op bio-elektriciteit. De foto van de energie-uitstraling van tenen en vingers laat mij zien waar de energie uit balans is. Elke teen of vinger staat voor bepaalde lichaamsfuncties, vergelijkbaar met voetreflexologie waarbij drukpunten onder de voet in verbinding staan met verschillende organen. Kirlianfoto’s helpen mij de achtergrond van de klachten te analyseren, het is geen medische diagnose.’

Energieherstel
‘Vervolgens kan ik met een speciale lichtpen de kleur licht instralen die nodig is bij bepaalde klachten. De lichtintensiteit correspondeert met de energiefrequentie van de cellen waar de energiebalans verstoord is. Zo komt energieherstel op gang, heeft Peter Mandel aangetoond.
Niet alleen de klachten verdwijnen maar ook op dieper, geestelijk- en zielsniveau worden intense processen in gang gezet. De kleuren brengen dus weer licht in je leven.
Wat mij hierin zo aanspreekt, is vooral de combinatie van oude wijsheid en moderne wetenschap. Mijn doel is mensen het inzicht te geven dat het leven veel lichter kan zijn dan je denkt. Mijn studenten help ik graag de kracht van licht en kleur beschikbaar te maken voor hun cliënten.’

(bron http://www.kleurenpunctuur.nl/over.html)