Hans den Hoed, Feng Shui

Terugblik op de lezing van 16 februari 2015

IMG_7516

In de Oosterse leer heeft alles dezelfde wetmatigheid. Alles hangt samen met elkaar. Daarom is Feng Shui niet een leer op zich maar voldoet het aan de gewone Oosterse Leer. Dus ook Yin en Yang hebben hun inbreng.
Voorbeelden van Yin (vrouwelijk) en Yang (mannelijk)

Yin Yang
Uitzettend Middelpunt
Hoog Laag
Langzaam Snel
Vrouwelijk Mannelijk
Binnenkant Buitenkant
Koud Heet
Groot Klein
Nat Droog
Licht Zwaar
Zacht Hard

Bovenop de berg en heel laag in het dal ga je niet wonen, want dat voelt niet goed. Maar niets is slecht en niets is goed, het is een keuze. We balanceren tussen waarden, niet te veel en niet te weinig. In alles: Yin-Yang.
Hier in het Westen is het individu het voornaamste, in het oosten: het land, de gemeenschap, de familie.

kerkpagode

Een kerk (westers) is hard. Een Chinese pagode is zacht. Dat zie je bijvoorbeeld aan de vorm van het dak.
Feng Shui kun je doen met je boeren-klompenverstand: Woon je aan het water, neem een groen huis met een rood dak. Maar als je je niet lekker voelt in je huis, ga het niet meteen verkopen, maar pas het aan. Je kiest wat bij je hoort. Bedenk hoe kan ik het veranderen, zodat ik me beter voel en ik verander zelf!
Bij je geboorte heb je een bepaalde constitutie, denk aan de Astrologie. Je bent zoals je omgeving.

Als je moeilijke dingen meemaakt, bedenk dan: Ik wordt er beter van.
Beweging breng je door balans te brengen in de 5 elementen.
De vijf elementen zijn, volgens de overlevering, de oudste vijf keizers van China. Elke keizer is volmaakt en staat voor een der elementen: vuur, aarde, metaal, water en hout.

Bij elk element hoort een aantal begrippen.
Het element hout
Staat voor de lente, de kleuren groen en lichtblauw, de galblaas en de lever.
Het element vuur
Staat voor zomer, de kleuren (infra)rood en paars, het hart en de dunne darm.
Het element aarde
Staat voor de nazomer, de kleur geel en de aardetinten, de maag, de milt en de pancreas.
Het element metaal
Staat voor de herfst, de kleuren wit en metaalkleurig, de dikke darm en de longen
Het element water
Staat voor de winter, de kleuren zwart en de andere donkere kleuren, de blaas en de nieren.

Richting:
Deze gaat volgens de wijzers van de klok. Nooit andersom. Dat betekent:
Hout schept /versterkt vuur
Vuur schept as & aarde
Aarde draagt metalen
Metaal draagt water
Water voedt hout.

Dit zijn slechts voorbeelden. De elementen hebben meer kenmerken.
vijfelementenOp de diagrammen is te zien dat elk element twee tegenovergestelde elementen heeft.
Als je die met elkaar verbindt, krijg je een pentagramteken.
In de westerse wetenschap, waarin men met nadruk let op genezing zien we bijvoorbeeld dat als iemand een hartkwaal heeft, men deze d.m.v. operaties of medicatie probeert op te lossen. Dat betekent in Feng Shui begrippen dat het hart (vuur) wordt versterkt. Maar dan moet men oplossen dat dit niet ten koste gaat van de tegenoverliggende elementen (metaal, water) omdat men anders de genoemde balans verstoort. Feng Shui zal er altijd voor proberen te zorgen dat de vijf elementen in onderlinge (gezonde) harmonie komen.

Tijdens ziekte kun je er zelf beweging in brengen. Door pillen gaat het vaak mis omdat de pillen vaak het tegenovergestelde zwakker maakt, terwijl de acupuncturist balans brengt.

Wat zegt dit alles over je huis en de inrichting?
Dat je dus bij bouwen, verbouwen en inrichtingen rekening houdt met die elementen en de balans daartussen. Voorbeeld: In de Zaanstreek woon je aan het water. Dan moet je dus geen water en metaalkleuren nemen maar bijvoorbeeld de kleuren rood en groen (tegenhangers). Ben je ontevreden over je huis? Doe het dan niet
meteen van de hand maar probeer dingen te veranderen volgens het Feng Shui principe. In feite verander je dan jezelf. Dat veranderen doe je natuurlijk zoals jij dat graag wilt.

Antwoorden op vragen over kleuren:
Zwart stimuleert de waterenergie
Paars stimuleert de vuurenergie.

Stel dat iemand een hartaanval krijgt, wat moet je dan wel/niet doen?
Het beste kun je dan een diagnose stellen met in het achterhoofd dat de balans moet worden hersteld. Dus geen oplossingen die de tegenoverliggende elementen kunnen schaden. Gebruik zoveel mogelijk natuurlijke materialen. Die zijn vaak in je directe omgeving te vinden.

Bouwen
Als je gaat bouwen, kijk dan naar het soort landschap. In ons geval is dat Nederland waarin veel water en wolken voorkomen. Deze elementen maken het moeilijk de energie te laten stromen. We zijn als het ware te zwaar omdat we onze handen vol hebben aan het vechten tegen het water. Daarom hebben we ook geen grote denkers voortgebracht. Die komen veel meer uit landen met een open structuur.
Wij moeten erg ons best doen Spiritueel te zijn. In Thailand word je er haast toe gedwongen door de gehele atmosfeer. De bergen lijken op piramides, die gebouwd zijn om hoogwaardige energie aan te trekken en te stimuleren.
Een mooi voorbeeld is de bouw van de Sacré Coeur. Die is gebouwd op een hoogte. Er is veel energie zodat het lijkt alsof je zweeft als je daar vertoeft.
Ook Piramides creëren veel energie. Ze hebben een hoge frequentie.

flipover

Kunstwerk zoals Hans op de avond zelf gemaakt heeft

Kleine veranderingen, grote resultaten
Hans schetst zijn eigen huis waarin zoveel deuren waren dat je via de hal, de woonkamer en de keuken rondjes kon lopen. Kinderen deden dat en het gevolg daarvan was onrust. De meest simpele oplossing was: een deur dichtmaken zodat er een andere energiestroom ontstaat. Het gevolg is dat men anders moet gaan lopen en dat ook rustiger doet. De balans is hersteld.

De meest simpele dingen hebben de grootste uitwerking en na kleine stapjes zullen we langzamerhand beter functioneren.

 

 

Hans wist heel veel en leeft er ook naar. Zijn bijzonder rustige uitstraling veroorzaakte ook dat de woorden langzamer uit zijn mond kwamen. Toch een interessante avond!

Willem en Joop