Shri Nisargadatta Maharaj, ‘Ik ben,’

Gesprekken over onze oorspronkelijke natuur.
Shri Nisargadatta (1897-1981) was een boerenzoon en later sigarettenverkoper uit Bombay. Vlak voordat zijn goeroe (op jonge leeftijd) stierf gaf hij Sri Nisargadatta de raad aan hem te blijven denken en zich te concentreren op de woorden “Ik ben”. Dat deed Nisargadatta, die zich aanvankelijk uit het leven terugtrok in de Himalaya maar na drie jaar begreep dat leven in de gewone wereld een spiritueel bestaan niet in de weg stond.
Shri Nisargadatta wees zaken als Goden, rituelen en reïncarnatie af als niet ter zake doende. Men moest uitsluitend doen aan zelfonderzoek. Hij was een aanhanger van het non-dualisme hetgeen inhoudt: door zich niet meer te vereenzelvigen met de wereld, de persoonlijkheid en het denken kan iemand uiteindelijk zoveel wijsheid en inzicht krijgen dat hij het universele zelf bereikt. Hij wordt: de waarnemer die alleen nog maar zegt: Ik ben.
Het boek bestaat uit 55 vraag en antwoordgesprekken in het Mahrati, die aanvankelijk in het Engels en later in het Nederlands zijn vertaald en in boekvorm werden uitgegeven. In dit boek prikt Shri Nisargadatta af en toe onbarmhartig door de verdedigingslinie van de vrager heen en leidt hem op die manier naar het enige spoor dat leidt tot werkelijke zelfrealisatie.
U leest in dit 238 pagina’s tellende boek onder andere over onderwerpen als: wie ben ik? de persoonlijkheid, de geest is de rusteloosheid zelve, gewaar zijn van het Zijn betekent geluk.
Een fascinerend en leerzaam boek.