Wicca

Terugblik op de lezing van 17 februari 2014
met Joke en Ko Lankester

Zittend achter haar laptop vertelde Joke Lankester wat ze kwijt wilde over Wicca. Ko is de schrijver van de boeken, die je op internet kunt vinden.

Als kind zag Joke elfen en kabouters en ontmoette ze de goede fee, maar kon er thuis niet over praten. Haar moeder wilde het eigenlijk niet maar ze wilde graag naar de zondagsschool en op woensdagmiddag naar bijbelles. Toen ze oud genoeg was, begon ze haar zoektocht bij verschillende religies, maar ze voelde zich nergens thuis. Theosofie was het ook niet en toen ze Ko had leren kennen belandden ze bij Astrologie en Tarot.

Bijna 30 jaar geleden ontmoette ze mensen die ingewijd waren bij Wicca. De eerste moderne heksengroep werd begonnen in Engeland door Gerald Gardner in 1940. Hun leer gaat over godinnen die uit de prehistorie stammen.

De moedergodin wordt moeder aarde, die voor ons zorgt en vruchtbaarheid schenkt. Je inwijding in Wicca is een thuiskomst en een geboorte in een nieuw leven en je krijgt een nieuwe naam.

God riep haar en ze vond mensen die bij haar pasten. Ze werden leerling en lazen boeken. Je ontwikkelt jezelf. Alles was nog in het Engels, maar ze wilden het in het Nederlands. Ze wisten dat het hun pad was, de rituelen spraken haar aan.

Mensen hebben je nodig en als je er aan toe bent treed je toe in het priesterschap. Je leert Tarot, Wierook maken en kruiden toepassen.Bij Wicca heeft men geen tempels, maar maakt men een cirkel met eigen energieën. Ze werken ook met de vier windstreken en met de vier elementen: Aarde, Water, Vuur en Lucht. Door het jaar heen vieren ze de seizoensfeesten: ploegfeest in februari, Lentefeest, Midzomerfeest, Herfstfeest, Halloween en Midwinter en elk feest heeft zijn eigen ritueel.

Magie hoort bij Wicca, maar alleen witte magie mag gebruikt worden. Het is soms moeilijk te onderscheiden: wit, zwart of grijs. Het is je eigen invulling. Let altijd op de eigen vrije wil van mensen. In een visualisatie gingen we naar het bos en op een veilige plek konden we onze kaars opladen met een wens. Die kaars kunnen we aansteken met Volle Maan. We kunnen altijd weer naar die plek terug om een andere kaars op te laden.

Bepaalde kruiden horen bij planeten en planeten horen bij problemen. Dus kun je met kruiden bepaalde problemen oplossen.

Bij Wicca hanteert men drie graden inwijding:

1) Als je alles geleerd hebt en het gehele ritueel kunt doen.
2) Als je alles kunt, ook met de kruiden en de kaarten.
3) Als je een eigen groep wilt starten.

Maar de inwijding is geheim en hoe we haar ook bewerkten het bleef geheim wegen de privacy van de ingewijdene, waarvan we er niet één kennen.
Joke leeft met de natuur, dus biologische dynamisch.

Het was bijzonder jammer dat we niet meer inhoudelijke informatie kregen. Wat we deze avond gehoord hadden kun je niet acht boeken mee vol schrijven.

Vond je het meevallen? Geef je mening op deze website of via info@parapsychologiezaanstreek.nl

Joop

2014-02 wicca