Frits van der Blom, Etiketten onder de loep.

Terugblik van Maandag 14 september 2015

Een paar jaar geleden was dr. Frits van der Blom al eens bij ons om over de vetten in ons eten te praten. Hij heeft ons toen al de ogen geopend dat bepaalde dingen anders zijn dan wat ons al jaren verteld wordt. En ook nu was dat weer aan de orde. Het onderste regeltje van de etiketten vertoont bijna altijd: E= door E.G. goedgekeurde hulpstof. Het mag dan door de E.G. goedgekeurd zijn, sommige stoffen die hier gewoon gebruikt mogen worden zijn in andere landen verboden. Dat Frits de lezingen echt geeft om ons bewust te maken bewijst hij door gewoon op zijn website de mogelijkheid te geven om zijn presentatie te downloaden, zodat we het later nog even kunnen doornemen. We hebben dan natuurlijk niet zijn mondelinge uitleg die hij tijdens de lezing gaf, er bij, maar zeker als je geweest bent kun je alles nog goed voor de geest halen. Verder heeft hij op de beelden wel genoeg tekst toegevoegd zodat je er vast wel uitkomt.
In dit stukje wil ik een paar dingen aanhalen die hij als uitleg gegeven heeft en waarmee je dingen kunt begrijpen en dus ook beter kunt onthouden.

Een overzicht:
E100-180: kleurstoffen
E200-252: conserveermiddelen
E300-392: voedingszuren en antioxidanten
E400-499: emulgatoren, geleermiddelen.
E500-599: zuurteregelaars, antiklontermiddelen
E620-650: smaakversterkers
E950-968: zoetstoffen
E1400-1499: gemodificeerde zetmelen
Waarvan de volgende ziekmakers zijn: E 200-203, 210-233, 235-252 van de conserveermiddelen
E 385 van de antioxidant en binders van zware metalen
E 433, 450, 452, 460, 466, 471, 474 van de emulgatoren/stabilisatoren/
verdikkingsmiddelen/glansmiddelen
E 621, 624, 627, 631, 635, 640 van de smaakversterkers
E 950, 951, 955, 952, 954 van de zoetstoffen.

De volgorde van de opsomming geeft iets aan over de hoeveelheden van de
ingrediënten. Als er ergens van iets minder dan 2% in zit hoeft het niet te worden vermeld en als er een ingrediënt bv. een saus in zit die door iemand anders is gemaakt hoeven de ingrediënten van die saus niet te worden vermeld. Het is dan voldoende om het als halffabricaat te vermelden.
De industriële vetten worden als plantaardige olie aangegeven en zijn meestal te heet geweest, zodat we die ook moeten vermijden.

De suikers worden onder verschillende benamingen genoemd zodat ze later in de lijst voorkomen om te verdoezelen dat er heel veel suiker in zit en kankercellen voeden zich met suiker.
Kaaspoeder is geen kaas, het wordt alleen gebruikt om kaassmaak te geven.
In bak-en-braad producten vinden we altijd onverzadigde vetten die we niet mogen verhitten. Ze verstoppen de celwand en verhinderen zo de zuurstofopname van de cel.

E621, dat heel veel gebruikt wordt als smaakversterker, wordt vaak anders omschreven. Dan hoeft het nummer, wat bijna iedereen kent en wil vermijden, niet genoemd te worden. De volgende benamingen zijn er voor E621:
Natrium glutaminaat
Natuurlijke smaakversterker
Ve-tsin
MSG
Gehydrolyseerd plantaardig eiwit
Gistextract (zit o.a. in bijna alle bouillonpoeders)
Bouillonpoeder, al of niet plantaardig
Aroma / natuurlijk aroma
Kruiden of kruidenextracten, niet nader gespecificeerd

Aspartaam of E951 heeft het slechtste met ons voor terwijl het in “light” producten gebruikt wordt die pretenderen “beter” voor ons en ons gewicht te zijn. Het laat ons gewicht zelfs toenemen!
Er zijn nog meer kunstmatige zoetstoffen, waarvan de meeste kanker veroorzaken.
En let op: als in zoetstof 3% stevia zit mag het stevia genoemd worden terwijl het gewoon is aangevuld met aspartaam of een van de andere zoeters.
De waarschuwingen die bij bepaalde producten genoemd worden, geven de indruk dat als je er niet aan voldoet, het allemaal gezond is, bijvoorbeeld ”kan een laxerend effect hebben”

Lees ook de etiketten in de zg Bio- of Eko-winkels, want wat daar verkocht wordt is lang niet altijd zo bio.

De website van Frits is: Het mailadres is:
www.lichtvanzelf.nl fritsvanderblom@gmail.com
Toen ik een vraag gesteld had op zijn website, belde hij me even later op en hebben we een goed gesprek gehad. Dr. Frits van der Blom ten voeten uit!
Op zo’n lezingavond verlies je wel een beetje het vertrouwen in de mensheid en in de politiek in het bijzonder. Geld is de drijfveer!
Joop