Het Weefhuis en de Beeldentuin

beeldentuin-2Het Weefhuis is ooit gebouwd als papierpakhuis. In de Zaanstreek stonden vroeger veel molens en er was veel water, een prachtige combinatie om papier te maken. Toen het later als woonhuis werd verbouwd, werd in de buitenmuur turfmolm verwerkt om wat meer isolatie te krijgen. Nu is wordt het gebruikt om exposities in te houden. De dochter van Coby heeft haar kunst ook een keer gedeeld met de wereld in het Weefhuis.

De Beeldentuin is ooit de “overtuin” geweest van de mensen die het Raadhuis bewoonden nog vóórdat het gemeentehuis van Zaandijk was. De beelden stonden toen dan ook met hun gezicht naar Hun toe. Wat later werd de tuin verkocht aan de Familie Honig die een paar huizen verderop woonden. De beelden werden toen naar hun huis toe gedraaid. Je wilt natuurlijk niet door je eigen beelden genegeerd worden!

Het zou te gek zijn als die beelden niet een tafereel met elkaar zouden vormen.
Het dichtst bij het Theehuisje zien we de Morgen. De dame heeft een haan bij zich, die voor zichzelf spreekt, en is nog wat schaars gekleed. Net uit bed gerold zeker!
Het dichtst bij de Lagedijk is de Middag. De jager hoort een boog in zijn rechter hand te
hebben en zijn hond haalt het wild op dat hij geschoten heeft. De boog is hij af en toe kwijt. Alles wat je niet gebruikt holt achteruit.
Als we verder gaan met de ronde zien we de Avond. De man viert zo te zien een feestje, dat in vroeger tijden vaker als nu gevierd mocht worden.
Achterin de hoek zien we de Nacht. Die is vergezeld van een uil, die altijd in de nacht
actiever is.
In het midden staat Bacchus, de god van de wijn, die we allemaal wel kennen. Als we niet ooit aan een Bacchanaal hebben meegedaan, hebben we er zeker wel van gehoord en zijn we misschien wel een beetje jaloers op mensen die er wel aan hebben meegedaan.
In vroeger tijden werden problemen en goede raad niet onder stoelen of banken gestoken. Op een zandig stuk in de siertuin, goed zichtbaar vanaf de Lagedijk, had men een kralenperk neergelegd. Met die kralen was voor de mensen die het konden lezen de volgende spreuk neergelegd:
Morgen, Middag, Avond, Nacht, Niet te veel aan Bacchus gebracht.

En naar Bacchus brengen is het eufemisme voor te veel drinken dat begrijp je.

Ik hoop dat dit stukje je vanzelf naar het gebouw van de drumband leidt. Het staat achter het woonhuis wat schuin achter het Weefhuis staat aan het Weefhuispad.

Tot maandag.

Joop